Μενού

Διαδρομές & Δραστηριότητες που θα σας μείνουν αξέχαστες

Ιερά Μονή Προδρόμου 

Aνάµεσα σε Καράτουλα, Μπερνορή, Μεσοράχη, Κότρωνα, Κάκκαβο, Τσορβάσι, Πλατάνα, Στόλο, Αγια-Σοφιά… στις σουρµές των βράχων… στέκει επιβλητικό το Μοναστήρι του Προδρόµου! 

Διαδρομές & Δραστηριότητες που θα σας μείνουν αξέχαστες

Ιερά Μονή Προδρόμου 

Aνάµεσα σε Καράτουλα, Μπερνορή, Μεσοράχη, Κότρωνα, Κάκκαβο, Τσορβάσι, Πλατάνα, Στόλο, Αγια-Σοφιά… στις σουρµές των βράχων… στέκει επιβλητικό το Μοναστήρι του Προδρόµου! Είναι σφηνωµένο καταµεσίς των βράχων, δυσπρόσιτο, απόκρηµνο, αποµονωµένο, φοβερό… που µόνο Άντρες θα µπορούσαν να κουρνιάσουν εκεί, γι’ αυτό και Αντρική Μονή είναι! Λες και παραµένει “κρυφά απ’ το Θεό” κειδά, στον Άγιο-Νικόλα, το Καστρί, γι’ αυτό και είναι αφιερωµένο στον Άγιο-Νικόλα ή µάλλον, το Καστρί πήρε τ’ όνοµα του απ’ το Μοναστήρι!

Ο Προσκυνητής περνάει κάτω από αιωνόβια πλατάνια, τη βρύση, τα ερείπια του παλιού ναού του Αγίου Γεωργίου και δρασκελάει το κατώφλι της ‘ξώπορτας! Ένα πελώριο συγκρότηµα κελλιών και λοιπών κτιρίων, σε σχήµα Π φανερώνει τη φροντίδα και δραστηριότητα των Μοναχών κατά το 1890… σ’ ένα Μοναστήρι που, η επιγραφή αναφέρει σαν ίδρυση, το 1126 κι όχι το 930 που το θέλουν να έχει ιδρυθεί κάποιοι άλλοι… αν κι είναι η πιθανότερη χρονολογία…

Η µνήµη του Τιµίου Προδρόµου τιµάται στις 8 Ιαν.· όµως, η Μονή πανηγυρίζει και στις 6 Σεπτ. -εννιάηµερα µετά την αποτοµή της κεφαλής του- και στις 14 Σεπτ. του Τιµίου Σταυρού!

Υπάρχουν κελλιά µε θόλους, καµάρες, τόξα, λιθόκτιστα πλαίσια… που παρατηρώντας τα, µε προσοχή, βλέπεις επιγραφές που αναφέρουν έτη ανακαινίσεων…
Εξαιρετικής τεχνοτροπίας -και σε πολλή καλή κατάσταση παραµένει- είναι η εικόνα της Προθέσεως µε την Άκρα Ταπείνωση!

Είναι γραφική και η όλη διαδροµή για να φθάσει ο Προσκυνητής µέχρι τον Τίµιο Πρόδροµο… Εξαίσια είναι η χαράδρα του Τάνου, στην καρδιά του Πάρνωνα πηγαίνοντας για το Άστρος… Το Πάτηµα, ο Κότρωνας µε τ’ ασκητήρι της Αγίας Ελεούσας, ο Κοκκινόβραχος, οι Φούρνοι… και µπηχτά γίνεται η πεζοπορική ανηφοριά µέχρι το Μοναστήρι… Ο Γαρδαλεβός στο βορρά και η Τσακωνιά στα νότια… Το Κάστρο της Ωριάς! Το Κάστρο και σ’ ανάµνηση το Καστρί!

Άλλοι Προορισμοί