Μενού

Διαδρομές & Δραστηριότητες που θα σας μείνουν αξέχαστες

Ιερά Μονή της Επάνω Χρέπας

Βρίσκεται, στα 1278 µ. υψόµετρο, καταλιακά, στην καρδιά του Μαινάλου έχοντας ψηλότερα τον Αη-Ντίνη

Διαδρομές & Δραστηριότητες που θα σας μείνουν αξέχαστες

Ιερά Μονή της Επάνω Χρέπας

Η Ιερά Μονή της Επάνω Χρέπας που είναι αφιερωµένη προς τιµή της Κοίµησης της Θεοτόκου -Παναγίας της Επανωχρεπίτισσας- αγναντεύει, πανοραµικά, τα πάντα του Μαντινειακού οροπεδίου, ως το «µπαλκόνι της Τριπολιτσάς»! Βρίσκεται, στα 1278 µ. υψόµετρο, καταλιακά, στην καρδιά του Μαινάλου έχοντας ψηλότερα τον Αη-Ντίνη και χαµηλότερα τα προβούνια της Τρίπολης, Αγίους Θεοδώρους, Ανάληψη (Βράχο Πηγής) και Άγιο-∆ηµητράκο. Απέχει περί τη µιάµιση ώρα πεζοπορώντας από Τρίπολη και µόλις ένα τέταρτο µε το αυτοκίνητο· και στις δύο περιπτώσεις, ο επισκέπτης, περνά µέσα από το χωριό Περθώρι. Η οδός είναι άσφαλτος και µη, αλλά βατή.
Η Μονή κτίστηκε περί το 1100 µ.Χ. (κατ’ άλλους τον 9ο αιώνα µ.Χ.) και είναι η υψηλότερη του Μοριά!

Εδώ, σ’ αυτό το βουνό, το Μαίναλο, κατά την αρχαιότητα, τριγύριζαν οι ∆ρυάδες, οι Αµαδρυάδες, οι Νύµφες και οι Βάκχες ενώ ήταν το βουνό της Αταλάντης, της Θεάς Αρτέµιδας και, βέβαια, του Πάνα!

Λέγεται, πως, η θαυµατουργή Εικόνα της Παναγίας, που, σήµερα, βρίσκεται στο τέµπλο του Μοναστηριού, πριν, ήταν στο Αη-Γιώργη (άλσος της Τρίπολης) που ανήκε, ως Μετόχι, στη Μονή…

Το όνοµα «Χρέπα» είναι Σλαυική λέξη και σηµαίνει «σωρός»!

Πρόκειται για το «καραούλι» της Τριπολιτσάς, από το οποίο αγναντεύεις ως πέρα στην Αργολίδα! Μέχρι τον Απρίλη του 1935 ήταν Αντρική· από εκεί και πέρα µετατράπηκε και λειτουργεί ως Γυναικεία. Ανήκει στην Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας.
Παράπλευρα, της Επάνω Χρέπας, είναι η Παναγία του Χρυσοβιτσίου, η Ζαράκοβα, το Λιµποβίσι, το Αρκουδόρεµα, η Πιάνα, η Αλωνίσταινα, το Βαλτέτσι… όλα, λίγο ή πολύ, έχουν ιστορική σηµασία σχετικά µε την Επανάσταση του ‘21!

Άλλοι Προορισμοί